El filòsof grec Aristòtil va intuir una vegada que la memòria era vital pels humans, i en una de les seves famoses cites va deixar constància d’aquesta idea. Segons ell, “gracies a la memòria es dona, en els éssers humans, allò que anomenem experiència”.

Actualment sabem que la memòria és essencial per a poder viure i desenvolupar-se en el nostre dia a dia. Però què implica la memòria i que passa quan comença a fallar?

Podria semblar que els problemes de memòria afecten només al fet de poder recordar coses del passat, però aquesta afirmació seria incompleta. En efecte, la memòria ens permet recuperar informació d’experiències passades, ja que al recordar on vam anar de viatge l’estiu passat o què vam menjar abans d’ahir estem evocant records que formen part del nostre passat. Però la memòria és més que això, és necessària també per a desenvolupar-nos en el present i per a poder planificar el nostre futur.

Lewis Carroll, un polifacètic personatge conegut per ser l’escriptor de la novel·la Alícia en el país de les meravelles va dir una vegada: “Que pobre és aquella memòria que només funciona cap endarrere”.

Que volia dir?

Que els records que emmagatzemem en el nostre cervell no només ens permeten reviure aquelles experiències passades, sinó que esdevenen pilars sobre els que construïm el nostre present i el nostre futur.

Com?

Les experiències que anem recopilant al llarg de la nostra vida ens permeten saber com actuar en determinades situacions i emmagatzemar aquests patrons en el nostre repertori de conductes, fet que ens permet anticipar resultats, escollir l’estratègia més adequada per a resoldre un problema basant-nos en com l’hem resolt en el passat i poder planificar determinades accions futures.

Per tant, els problemes de memòria no només afecten al record del nostre passat, sinó que interfereixen de manera important en el nostre present i el nostre futur.

És per això, que quan apareixen aquest tipus de problemes és important realitzar una valoració i intervenció neuropsicològica que ens permeti incorporar estratègies i recursos per minimitzar l’impacte d’aquests problemes en la nostra vida diària.

Al nostre centre realitzem aquest tipus de tractaments a travès de professionals especialitzats en el camp de la neuropsicologia i l’estimulació cognitiva.

Posa’t en contacte amb nosaltres:

estudiem el teu cas i et plantegem diferents opcions per a mantenir activa la teva memòria.