Com podem millorar la manera en que resolem els nostres conflictes quotidians?

Dia a dia, ens topem amb conflictes en els diferents àmbits de la nostra vida (feina, estudis, parella, família, amics, etc.), i en moltes d’aquestes ocasions, els problemes ens superen i ens col·lapsen, afectant directament al nostre benestar.

Per tal d’aprendre a ser més resolutius i a no defallir quan hem d’afrontar els problemes amb els que ens toparem al llarg de la vida, és necessari aprendre a gestionar i modificar certs pensaments i conductes associades. Aquestes noves estratègies ens permetran afrontar de forma òptima els nostres problemes, aconseguint que interfereixin el mínim possible, i alhora, ajudant-nos a estar preparats per gestionar-los millor en un futur.

A continuació us deixem un recull de consells i estratègies que esperem us ajudin a treballar la resolució dels vostres conflictes:

  • Identifica i accepta les teves emocions: ser conscients de com ens sentim ens ajudarà a identificar millor què m’ha portat a sentir-me d’aquesta manera, i també a escollir la resposta més adaptativa per solucionar-ho.
  • Detecta i reformula els pensaments: els pensaments són els causants de la gestió negativa que en fem de les situacions, ja que en la majoria de casos generem pensaments irracionals i desproporcionats respecte a la situació viscuda. Us recomanem identificar aquests pensaments i reformular-los de forma positiva.
  • Treballa l’assertivitat i l’empatia: l’assertivitat consisteix a defensar les idees i drets propis respectant alhora als altres. També hem d’intentar posar-nos en el lloc de l’altra persona i arribar a entendre perquè es comporta com ho fa: en això consisteix l’empatia. Aquestes dues habilitats ens ajudaran a gestionar els problemes amb respecte i tranquil·litat, mitjançant una conversa cordial i lliure de retrets.
  • Centra’t en concretar el problema i buscar-hi solucions: la majoria de vegades, ens quedem estancats pensant en el problema (“això és molt greu”, “per què m’havia de passar a mi?”), però no l’analitzem ni som operatius buscant-hi solucions per resoldre-ho lo abans possible.

 

Amb aquests passos t’ensenyem a fer-ho:

  1. Especifica el problema: preguntes com “quin és el problema?”, “perquè m’ha passat?”, “m’havia passat abans?”, “quines conseqüències comporta?”, t’ajudaran a definir-lo.
  2. Busca solucions al problema: llista totes aquelles solucions que et passin pel cap, tot i que inicialment et sembli que no tenen sentit. Fer una pluja d’idees      ens ajuda a ser         creatius i veure el problema i les solucions des d’un altre prisma.
  3. Valora els avantatges i inconvenients de cada solució i aplica la que més et convenci:   cap de les solucions serà perfecta, però segons el teu criteri i la situació a afrontar, una de             les solucions serà la més resolutiva si valorem costos-beneficis.
  4. Analitza els resultats: tots ens equivoquem, però la vida consisteix a provar i equivocar- nos o bé encertar. Així que, analitza les teves conductes i el grau d’eficàcia            de cada una   d’elles per aprendre quines t’ajuden més i quines has de descartar.

Esperem que els nostres consells t’hagin ajudat, i t’animem a contactar amb el nostre centre si creus que has de treballar algun conflicte.