Els avenços científics i tecnològics que experimenta la nostra societat cada dia permeten l’aparició constant de noves tècniques per a superar determinats problemes.

En el camp de la psicologia, un dels avenços amb més ressò al món és l’aplicació de les noves tecnologies de realitat virtual (RV) al tractament de determinats problemes que generen malestar emocional i conductes disruptives interferint de manera significativa en el desenvolupament d’una vida sana i equilibrada.

Quins problemes podem tractar amb la RV?

La realitat virtual per tant, esdevé una nova forma de treballar a nivell terapèutic per combatre problemes com la por o les fòbies a determinats animals, a volar, a conduir, a les alçades, als espais reduïts, a les tempestes, la foscor, a les agulles i l’agorafòbia. D’altra banda permet treballar altres problemes d’ansietat com l’Ansietat Generalitzada, les dificultats per a parlar en públic, i determinats símptomes del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC). També s’aplica per a realitzar teràpia EMDR facilitant el procés d’estimulació bilateral visual i auditiva (Que és la teràpia EMDR?). En nens, ha demostrat la seva eficàcia en el tractament de símptomes de Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat (TDA/H).

Quins avantatges presenta respecte a les intervencions tradicionals?

Tradicionalment l’exposició a situacions ansioses, fòbies i pors, s’ha realitzat mitjançant l’exposició en imaginació, com a pas previ a l’afrontament en viu (real). La recreació de situacions a través de la imaginació és difícil de controlar terapèuticament, ja que depèn en gran mesura de la capacitat de representació mental de cada persona, i la verbalització de pautes, sovint molt necessàries, per part del terapeuta durant el procés pot comprometre la visualització mental de l’experiència.

Gràcies a l’ús d’ulleres i d’auriculars, la Realitat Virtual (RV) representa una experiència immersiva completa de 360º que facilita la recreació d’aquelles situacions que generen ansietat sense sortir de consulta. L’exposició a través de RV permet adquirir recursos d’afrontament que posteriorment serviran per afrontar les situacions en viu, és a dir de manera real. És per això que la RV esdevé una eina potent, eficaç i pràctica pel tractament de pors, fòbies, ansietat, traumes i obsessions.

D’altre banda, la plataforma de RV amb la qual treballem des del nostre centre, permet realitzar sessions de relaxació i mindfulness d’una manera pràctica i eficaç que afavoreix l’aprenentatge d’aquest tipus de tècniques.