Anteriorment publicàvem un article on presentàvem la realitat virtual com a eina terapèutica per a tractar determinats problemes, especialment d’ansietat, pors, fòbies, obsessions i experiències traumàtiques, a banda de poder ser usada per a realitzar teràpia EMDR, diverses tècniques de relaxació i control de l’activació i mindfulness.

Es tracta d’una eina que ha obtingut, i segueix obtenint, resultats molt importants en diversos estudis que demostren no només la seva eficàcia, sinó l’assoliment dels objectius terapèutics amb un número menor de sessions.

Però com es combaten aquestes pors, les fòbies o l’ansietat?

Per a combatre una situació que genera por i ansietat és necessari adoptar una actitud d’afrontament. L’evitació sistemàtica de la situació temuda permet reduir l’ansietat a curt termini, però impedeix l’habituació a determinats estímuls que són experimentats com a nocius o perillosos, i afavoreix a mig i llarg termini la consolidació de la simptomatologia ansiosa. L’afrontament per tant, esdevé l’arma terapèutica i personal per a superar les pors i el malestar que generen determinades situacions.

Com es treballa a través de la realitat virtual?

El tractament d’aquests problemes es realitza a través de l’exposició a les diferents situacions temudes, realitzant prèviament una valoració del problema en concret i establint una llista jerarquitzada de situacions progressivament més difícils, sempre en un entorn segur com representa la consulta. L’exposició es compagina amb l’entrenament en tècniques de control de l’activació com la respiració diafragmàtica, la relaxació progressiva de Jacobson o determinats procediments de mindfulness.

Quina eficàcia ha demostrat la RV?

Tot i que la seva aplicació en el camp de la psicologia és força recent, diversos estudis que podeu consultar en la nostra pàgina web reafirmen la utilitat d’aquesta tecnologia com a tractament únic o combinat amb altres enfocaments com la reestructuració cognitiva i/o l’entrenament en habilitats socials i assertivitat entre d’altres.

Si tens dubtes o vols més informació contacta’ns sense compromís, explica’ns el teu problema i et direm com podem ajudar-te!