Un cop hem formulat de manera correcta el/s nostre/s objectiu/s de canvi és important tenir en compte certs aspectes que són essencials per aajudar-nos en la seva consecució.

Per a poder generar un canvi personal, d’una banda és vital l’auto-coneixement com a font d’informació pràctica per a poder gestionar-lo. L’auto-coneixement fomenta la capacitat per a generar objectius i expectatives realistes, i a l’hora ens permet utilitzar les nostres “millors eines” per afrontar els reptes, els projectes, els canvis (…). No només això, també contribueix a fomentar la resiliència i la tolerància al fracàs i/o a la frustració.

La resiliència com a factor clau per a la consecució d’objectius

La resiliència és el procés d’adaptar-se a l’adversitat, a un trauma, tragèdia, amenaça o fonts de tensió significatives, com problemes familiars o de relacions personals, problemes de salut o situacions estressants de feina o financeres. No es tracta d’una característica que que la gent té o no té. Inclou conductes, pensaments i accions que poden ser apreses i desenvolupades per qualsevol persona. Moltes estudis demostren que un dels factors més importants en la resiliència és tenir relacions d’afecte i suport dins i fora de la família. Relacions que emanen amor i confiança, que proveeixen models a seguir i que ofereixen estímuls de seguretat, contribueixen a afirmar la resiliència de la persona.

 

A continuació et donem 10 claus per a reforçar la resiliència i assolir els teus objectius:

1. Coneix-te! Abans de passar a l’acció és important que sàpigues qui ets, de quins recursos disposes, quines habilitats tens i quins recursos necessitaràs aprendre o reforçar per arribar on vols. És important ser conscients i acceptar els nostres punts dèbils i les nostres resistències, només així podrem sobreposar-nos a elles. Per això, pots dedicar uns minuts a fer un D.A.F.O personal. Un anàlisi de les teves Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats. Reflexionar sobre nosaltres és un exercici molt enriquidor que ens ajuda a veure quin és el millor camí per tal d’assolir la nostra fita.

2. Evita veure les crisis com a obstacles insuperables. No podem evitar que ocorrin esdeveniments que produeixen tensió, però si podem canviar la manera com els interpretem i reaccionem davant d’aquests. És important observar si hi ha alguna manera de sentir-se millor mentre durin els obstacles.

3. Accepta que el canvi és part de la vida, busca’l activament. És possible que com a resultat d’una situació adversa no ens sigui possible assolir certes metes. Acceptar les circumstàncies que no podem canviar ens ajuda a enfocar-nos en les circumstàncies que si podem modificar i que depenen de nosaltres.

4. Mou-te cap als teus objectius. Desenvolupa metes realistes. Fes alguna cosa regularment que et permeti moure’t cap als teus objectius. Sigues constant i valora qualsevol èxit, per petit que sigui. En comptes d’enfocar-te en tasques que semblen difícils d’aconseguir, pregunta’t sobre les coses que pots aconseguir avui i que t’ajuden a caminar en la direcció cap a la qual vols anar.

5. Porta a terme accions decisives. En situacions adverses, actua de la millor manera que puguis. Dur a terme accions decisives és millor que ignorar els problemes i tensions, i desitjar que desapareguin. L’evitació mai és el camí.

6. Busca oportunitats per descobrir-te a tu mateix. Moltes vegades com a resultat de la lluita contra l’adversitat, les persones podem aprendre coses noves sobre nosaltres mateixos, i sentir que hem crescut d’alguna forma a nivell personal. Moltes persones que han experimentat tragèdies i situacions difícils, han expressat posteriorment, tenir major capacitat per a gestionar les seves emocions, relacions personals,…

7. Conrea una visió positiva de tu mateix. Desenvolupa la confiança en la teva capacitat per resoldre problemes i confiar en els teus instints. Per això és necessari encarar-nos a ells i posar en pràctica estratègies d’afrontament. Sortir de la nostra zona de confort amb frecuència representa un hàbit positiu per a desenolupar aquestes habilitats i guanyar confiança en nosaltres mateixos, en els nostres recursos i la nostra capacitat per a solventar situacions complicades, compromeses, tenses o molestes.

8. Mantingues les coses en perspectiva. Tot i que t’enfrontis a esdeveniments molt dolorosos, tracta de considerar la situació que et causa tensió en un context més ampli, i mantingues una perspectiva a llarg termini. Relativitzar la importància de les coses ens ajuda a gestionar la intensitat de les emocions que ens desperten.

9. Mai perdis l’esperança. Una visió optimista et permet esperar que passin coses bones a la vida. Intenta visualitzar el que vols en comptes de preocupar-te pel que temps. Recorda, “la vida posa en situacions compromeses i complicades tant als optimistes com als pessimistes, però els optimistes resisteixen millor”.

10. Tingues cura de tu mateix. Pareu atenció a les vostres necessitats i desitjos, activitats d’oci i relaxants. Fes activitat física de manera regular. Tenir cura d’un mateix ens ajuda a mantenir ment i cos a punt per enfrontar-nos a situacions que requereixen resiliència.

Aquestes pautes poden ajudar-te a completar els teus propòsits i objectius, però recorda que per assolir-los hi han dos aspectes que són fonamentals: l’actitud i la motivació.

Pol Franco

Psicòleg – Neuropsicòleg

Col. 20.782