Vivim en una societat en la que és difícil poder “estar malament”, doncs sembla que l’estat ideal hauria de ser la “felicitat permanent”.

 

Constantment, la publicitat, les xarxes socials, entre altres, ens vénen una idea de felicitat que és totalment artificial, fent-nos entendre que la tristesa, la por o les angoixes no han d’ocupar un espai a les nostres vides.

Així, sembla que les persones que es troben fora d’aquest estat idílic, encara que sigui temporalment o per una situació vital puntual, i es permeten la oportunitat d’escoltar i atendre a les anomenades “emocions negatives”, siguin febles o menys exitoses.

.

En general, vivim en una societat que no ens permet estar malament.

 

Tan sols el fet de categoritzar-les com a “emocions negatives” ja pot fer que les persones els atribuïm l’etiqueta de “dolentes”, i per tant, quelcom que s’ha d’evitar i contra el que s’ha de lluitar i vèncer.

Aquesta situació ens pot conduir a experimentar una lluita amb nosaltres mateixos que ens pot generar fàcilment conflictes interns precisament per no saber (o poder) donar espai a aquestes emocions de la mateixa manera que fàcilment atenem a l’alegria, l’eufòria, l’excitació, el desig i d’altres emociones categoritzades com a “positives”.

Quantes vegades els nostres propers o inclús nosaltres mateixos hem formulat les frases “no ploris”, “no t’enfadis”, “no t’espantis” ? SENTIR, forma part de la nostra naturalesa humana, està en els nostres gens.

Sovint a consulta, els psicòlegs observem una tendència a la desconnexió emocional, on la interacció amb els altres i amb nosaltres mateixos es basa principalment en la raó, deixant poc espai per sentir i expressar aquestes emocions i sentiments categoritzats com a “negatius”.

El primer pas per guanyar en benestar personal i aconseguir unes relacions més plenes passa pel fet de permetre’s reconèixer les emocions sentides, ja siguin “positives” o “negatives”, i poder posar-los-hi nom, doncs el fet de posar nom a les coses dóna la possibilitat de precisar-les, conèixer els seus límits, acceptar-les i fins i tot gestionar-les de manera més eficaç i saludable.

Per això és important prendre consciència del que necessitem quan ens enfadem, ens espantem o estem tristos (entre d’altres estats), i aprendre a canalitzar l’energia d’aquestes emocions per, en comptes de paralitzar-nos o caure en conductes disfuncionals com l’aïllament social, aprenguem patrons de pensament i acció que ens permetin donar espai a aquests estats emocionals d’una manera natural i saludable.

.

Recorda! Evitar o reprimir una emoció no farà que aquesta desaparegui. Simplement no estarem cobrint una necessitat emocional en un moment concret i per tant, a la llarga, ens acabarà perjudicant d’una o altra manera.