• El Mindful eating ens ensenya a gaudir del menjar de forma conscient i sense remordiments.

 

 • Actualment la vida és, en general, molt ràpida i amb estímuls excessius, l’era digital ha provocat molt canvis en la nostra societat, un dels més importants: el ritme de vida. Avui en dia ens costa trobar el moment per a desconectar, no només de la feina, sinó del telèfon, l’ordinador o la tableta. Amb tot, activitats quotidianes que haurien de ser font de plaer i benestar, es converteixen, en la majoria de dies, en “purs tràmits” que hem de solventar ràpidament per a poder continuar amb la resta de coses “importants”.

 

 • Menjar, és una d’aquestes activitats. Massa sovint mengem “perquè toca”, “perquè és l’hora”, o “perquè ara tinc un moment per fer-ho” (…). Quantes vegades mengem realment disposats a gaudir? Quantes vegades ens assentem a menjar sense res més a fer?

 

 • És important per al nostre benestar emocional, i per  a la salut en general, que siguem capaços de convertir aquestes activitats en activitats conscients.

 

 • Ara que el bon temps ja és aquí, és un bon moment per començar a canviar la nostra relació amb els àpats, dedicar-li el temps necessari i fer-ho amb calma.

 

 • A continuació s’exposen alguns consells que et poden ajudar a canviar la forma en què et relaciones amb el menjar:

 

 • 1. Preguntar-nos si realment tenim gana abans d’iniciar un àpat. Resulta imprescindible parar-nos a pensar si tenim “gana física” de menjar (o bé tenim “gana emocional”). Si la resposta és que realment NO tenim “gana física”, hem de preguntar-nos perquè volem menjar i a partir d’aquí prendre una decisió que sovint pot implicar fer una activitat alternativa a la ingesta. En cas de que la resposta a la pregunta (tin realment gana física?) sigui SI, endavant, menja, però fes-ho conscientment i fomentant un estat de calma. Les següents pautes poden ajudar-te:

 

 • 2. Marcat un temps per menjar que no sigui inferior als 20 minuts. Durant l’estona que siguis menjant només existeixes tu i els aliments. Per això, preferiblement busca un lloc tranquil i còmode que et permet menjar amb calma. Hi han evidències científiques de que la sensació de sacietat no arriba fins passats els 20 minuts posteriors a l’inici de la ingesta. Com més ràìd mengem, més quantitat menjarem sempre.

 

 • 3. Menja assegut/da i sense estímuls externs. Cal evitar menjar de peu ja que així es fa més difícil poder menjar de manera conscient. Evita distractors i/o estímuls com la televisió, el telèfon mòbil, la tableta o l’ordinador ja que tot això dificulta gaudir realment de l’àpat. Una opció agradable i saludable és mantenir una conversa relaxada i pausada amb una altra persona.

 

 • 4. Utilitzar plats petits. Amb això aconseguim tenir la sensació visual del plat ple, però controlant les proporcions. Si en acabar segueixes amb fam, es pot repetir, però d’una forma conscient.

 

 • 5. Menja lentament i mastega força vegades cada mos. Concentra’t amb aspectes relacionats amb el menjar: les olors, el gust, el sabor i la textura de cada aliment. Juga a buscar contrastos entre els sabors o a descobrir els sabors dels ingredients que porta cada plat.

 

 • 6. Deixar els coberts sobre la taula entre mos i mos. D’aquesta manera frenem l’ànsia de menjar automàticament, el que ens permet ser més conscients del que passa al nostre estomac. Fer una pausa molt breu entre mos i mos ens ajuda a detectar la sensació de sacietat que ens dóna el cos per prendre la decisió d’acabar. D’altra banda ens permet mantenir un ritme d’ingesta calmat i seré.

 

 • 7. Marcat el repte de ser l’últim a acabar de menjar quan som amb altres persones. Les presses són el pitjor enemic de l’alimentació. Si menges rapid ingerirás més del compte i a l’hora les digestions seran molt més pesades. Menja a poc a poc i si acabes l’últim millor que millo

 

 • 8. Si ets dels que “ha d’acabar-s’ho tot”, acostuma’t a deixar sempre una mica de menjar al plat. Així acostumem a la vista i l’inconscient a què pot quedar menjar sense l’obligació de prendre-ho tot.

 

 • Recorda: les responsabilitats familiars, les obligacions quotidianes, les tasques laborals i d’altra banda els estímuls continus a nivell auditiu i visual ens van carregant de tensió i per aquest motiu és molt important trobar els nostres oasis diaris on poder desconnectar, carregar piles, descansar o descarregar energia, fer activitats motivadores, que ens generin benestar i que ens facin sentir auto-realitzats. Tot això, hauria de ser una prioritat en les nostres vides.

 

Pol Franco

Psicòleg i Neuropsicòleg

Col. 20.782