La inflamació de baix grau és un estat proinflamatori que afecta a tot l’organisme.

Hi ha molts factors que la poden originar, com la manca d’hores de son, mals hàbits alimentaris, l’estrès, el sedentarisme, la contaminació ambiental, la polimedicació, o l’envelliment

Quan aquests factors es conjuguen en el temps  és quan comença a aparèixer aquesta inflamació silent.

Què estimula aquest tipus d’inflamació?

L’increment de greix abdominal (obesitat visceral), alteracions en l’ecosistema intestinal, la desnutrició de les nostres cèl·lules retro estimulen aquesta inflamació produint un caldo de substàncies proinflamatòries en el nostre cos.  Aquestes substàncies viatgen cap al nostre cervell on generen una neuroinflamació de baix grau.

El nostre sistema immunitari per generar aquesta inflamació necessita entre altres coses fabricar quineurines, unes substàncies que es fabriquen a partir del triptòfan. Per tant en aquestes circumstàncies el triptòfan es decantarà per aquesta via, i deixarà de banda la síntesi de la serotonina, un dels neurotransmissors més important a l’hora de regular el nostre estat d’ànim.

Algunes recomanacions:

Per tant, per a combatre estats depressius, d’estrès i/o d’angoixa; a banda del tractament psiquiàtric i psicològic, seria molt interessant reeducar estils de vida i afavorir estats on la inflamació no s’apoderi de les nostres vides.

A continuació us donem algunes pautes i recomanacions específiques que poden ajudar-te a prevenir l’aparició d’aquest tipus d’inflamació, així com de les conseqüències psicològiques resultants:

  • o Portar una alimentació saludable basada principalment en “aliments reals”, evitant tots aquells productes processats.
  • o Intentar agafar un hàbit de son saludable basat en anar a dormir i aixeca-se a hores molt similars, fins i tot en cap de setmana. Aquest hàbit pot afavorir el bon descans i un so reparador.
  • o Realitzar activitat física regular. És important buscar una activitat motivadora que faciliti realitzar-la de manera constant dins d’una rutina flexible. és important donar prioritat a aquest tipus d’activitats en diferents moments al llarg de la setmana, sempre en funció de la disponibilitat de temps.
  • o Entrenar recursos i eines personals per a gestionar l’estrès i prevenir l¡apariicó de problemes d’angoixa.

 

Coneixes el nostre servei de PSICONEUROIMMUNOLOGIA (PNIE)? Clica al AQUÍ per a informar-te!

Tòfol Talaverón

Farmacèutic especialitzat en Psiconeuroimmunologia (PNIE)

i Nutrició Cel·lular Activa.