Ens trobem davant d’una situació de confinament, que pot ser especialment difícil per a persones grans que presenten pèrdues de memòria i també per  la gent que els envolta.

La principal simptomatologia ve donada per la pèrdua de rutines, i ens podem trobar.

1. Un increment de la desorientació

2. Disminuació del rendiment cognitiu (majors errors de memòria, atencionals,…)

3. Ansietat i irritabilitat

4. Depressió

5. Pèrdua del to muscular

6. Augment de les caigudes accidentals (més del que és habitual per a la persona

Per evitar aquesta tensió i nerviosisime, és important que tinguem al nostre familiar informat, però tenint en compte el volum d’informació que li facilitem. Podria servir d’ajut limitar les estones de televisió i ràdio, o bé facilitar aquells programes que siguin més distractors. Cal traslladar allò que els permeti comprendre i, sobretot, les mesures de prevenció.

Per tal de poder disminuir el màxim les pèrdues és molt important seguir les RUTINES que ja tinguem instautrades, en la mesures en que sigui possible i tenint sempre present que ara mateix és important evitar sortir de casa si no és estríctament necessari.

 

Algunes recomanacions concretes:

  1. Mantenir els horaris de menjar i dormir
  1. Intentar sortir al balcó, terrat,  finestra
  1. Portar una dieta equilibrada
  1. Realitzar activitat cognitiva i física: jocs de taula, llegir el diari, repassar la història vital (amb converses o bé fotografies per exemple), fer sopes de lletres i altres passatemps d’interès, passejar per casa, entrenar i moure les diferents extremitats, escoltar música, veure pel·lícules, fer costura,..
  1. Mantenir contactes socials via telefònica, vídeotrucades,…
  1. Tenir estones per a un mateix per alleugerir-se

 

L’equip de Psicòlegs del Centre de Psicologia Carme Bosch