Davant d’una situació d’excepcionalitat tant important com la que estem vivint, és important prendre mesures, no només higièniques i de protecció davant del virus, si no també, i molt important a nivell de protecció de la salut i el benestar psicològic.

 

La situació, amb restriccions importants a nivell de mobilitat, ha generat un canvi brusc en el nostre dia a dia. Si a això, hi sumem la incertesa, així com el bombardeig continu d’informació, és fàcil que el nostre estat psicològic es vegi afectat i pugui aparèixer, por, ansietat o diverses alteracions anímiques tals com irritabilitat, ràbia, tristesa o impotència entre d’altres.

Per tant, abans de tot, siguem realistes i acceptem que:

.

És esperable que en aquesta situació estiguem experimentant sensacions estranyes i fins i tot incòmodes, així com emocions i sentiments intensos.

Validem-les i mirem de donar-li el seu espai, a l’hora que posem en pràctica estratègies preventives per evitar la presència contínua de malestar.

 

Ara, és crucial que siguem capaços de RE-ADAPTAR-NOS per a poder seguir endavant i afrontar la situació de la millor manera possible. A continuació us donem algunes pautes que poden ajudar-nos:

 

1. Marca’t uns horaris flexibles i reforça els bons hàbits dins de casa. També és un bon moment per a buscar i provar diferents coses, individualment, en parella o en família. A les xarxes corrent moltes idees, i algunes de molt bones, sigues creatiu!

2. Estigues actiu, sobretot si ets una persona activa i/o acostumada a fer esport (recorda que el teu cos té memòria!). És important prevenir possibles problemes físics i emocionals derivats de passar masses hores en activitats sedentàries. De nou, les xarxes socials i internet ofereixen molts possibilitats per a poder fer activitat esportiva a distància.

3. Dedica’t a les teves activitats d’oci i adapta-les a les possibilitats actuals.

4. Cuida’t i arregla’t encara que no hagis de sortir de casa. Altera en el menor grau possible els teus cuidats personals habituals.

5. Dedica temps a aquelles coses que tenies pendents. Ara és un bon moment per aprofitar el temps amb coses que habitualment no prioritzem en el nostre dia a dia.

6. Dedica temps per a mantenir contacte amb els teus i busca suport en moments difícils.

7. Cultiva el positivisme i la gratitud. Sabem que una actitud i pensament positiu pot reforçar el nostre sistema immunitari. Observa el que tens i no el que et falta, i dona-li el valor que es mereix.

8. Allibera’t emocionalment sempre que ho necessitis. Dona espai a les teves pors, angoixes i preocupacions. Busca suport i vies per expressar-te com per exemple l’escriptura.

9. Si vius acompanyat, intenta trobar diàriament un moment per estar sol i estar amb i per tu. Desconnectar dels altres i connectar amb tu és essencial pel teu equilibri, especialment aquests dies de confinament.

 

I com a punt clau:

Reflexionem.

 

Ara és un bon moment. La situació ens ha obligat a parar. Aprofitem aquesta oportunitat per escoltar-nos i observar-nos. Viu el present i gaudeix d’allò que tens.

Busca canvis i prepara’t per tornar més fort, més conscient i més viu.

 

En cas de patir ANSIETAT, et donem algunes pautes simplificades:

 

1. Observa el que estàs pensant i detecta aquells pensaments i idees que poden estar generant el malestar. Sovint la por fa que emergeixin pensaments catastrofistes o alarmistes.

2. Respira profundament vàries vegades realitzant una exhalació llarga i lenta. Mentre ho fagis, pots repetir-te missatges del tipus “em relaxo”, “estic tranquil”.

3. Distreu-te ràpidament reconduint els pensaments de malestar cap a altres de més agradables o positius. Si això et costa, distreu-te amb alguna activitat d’interès o busca estímuls que puguin generar-te tranquil·litat i emocions agradables.

4. Posteriorment, expressa allò que preocupa i t’angoixa i busca el suport del teu entorn. Tracta d’analitzar els pensaments que han desencadenat l’angoixa i mira de buscar idees més positives i realistes que t’ajudin a combatre la por. No amaguis ni reprimeixis les teves emocions, pors i angoixes.

6. Ara que tenim més temps, és un bon moment per agafar l’hàbit de practicar diàriament una activitat relaxant (meditació, mindfulness, ioga o exercicis de respiració).

I com a últim punt:

La POR no ha de paralitzar-nos ni bloquejar-nos, és una emoció molt útil que ha de permetre activar els nostres recursos i focalitzar-nos en allò que podem i que depèn de nosaltres.

 

#totaniràbé

 

Equip de Psicòlegs del Centre de Psicologia Carme Bosch