La gestació, el part, els inicis de la lactància, els primers dies, l’adaptació, l’arribada a casa, el puerperi … ja són moments i escenaris nous i vulnerables (no com a sinònim de debilitat, si no com a moment crític per la seva importància vital), si a més afegim el moment social que estem vivint, poden derivar fàcilment en diferents emocions intenses, dubtes, inquietuds, sensacions, pors,…

Per això, ens sembla essencial seguir cuidant aquests moments, no només a nivell físic, també mental i emocional.

Dona, mare, parella, amiga … hem recopilat documentació veraç i contrastada i escrits de suport sobre el període perinatal perquè puguis recórrer a informació rellevant i puguis sentir-te acompanyada.

Sempre, però ara més encara, la informació adequada pot ser font de poder i tranquil·litat. També recomanem sol·licitar ajuda, donar espai a tot el que passi i desplegar els recursos necessaris per construir la confiança necessària en tu, en el teu propi cos i en els professionals especialistes en aquest àmbit de la salut i el benestar.

Com sempre tot i que en un nou format online, Marina, la psicòloga perinatal del nostre equip, està disponible per a seguir acompanyant-te en aquests moments transcendents i de tanta importància vital.

No estàs sola! Confinament, que no aïllament.

 

Alguns punts importants a tenir en compte en el moment actual:

  • La separació rutinària i la retirada de la lactància materna de forma sistemàtica comporta, donat el coneixement actual, més riscos que beneficis.
  • Per reduir el risc de transmissió a el nadó, la mare ha d’adoptar procediments preventius com la higiene exhaustiva de mans i l’ús de mascareta.
  • S’ha d’evitar la separació de la mare i el nadó facilitant l’inici i manteniment de la lactància materna directament a el pit.
  • La decisió de separar o no a la mare i el seu nadó s’ha de prendre per a cada família de forma individualitzada, tenint en compte la situació clínica, els desitjos dels pares i altres circumstàncies com la situació logística de l’hospital.
  • Comunicat de l’Associació Espanyola de Psicologia Perinatal en relació a la situació actual per coronavirus en embaràs i lactància.

 

A continuació us facilitem informació veraç que pot ser del teu interès i que creiem, pot ajudar-te a viure amb més tranquil·litat i seguretat un moment tant espcial (i preciós!) en un context tant excepcional com el que estem vivint:

1. Document tècnic per al maneig de la dona embarassada i el nadó amb COVID19, versió de 17 de març de 2020 de l’Ministeri juntament amb documents i protocols sanitaris relacionats amb el COVID19, que es van actualitzant en funció de la millor evidència científica disponible en cada moment.

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/Documento_manejo_embarazo_recien_nacido.pdf

2. Actualizació del Protocol de la SENEO (Sociedad Española de Neonatología): versió 4.2

https://www.seneo.es/~josepr23/sociedades/SENEOv1/images/site/noticias/home/Recomendaciones_SENeo_SARS-CoV-2Version_42.pdf

3. I de FEDALMA (Federació Espanyola d’Associacions Pro-Lactància Materna) compartim la iniciativa: “Conferències Online sobre Lactància Materna”

http://www.fedalma.org/manejo-del-riesgo-por-contagio-de-coronavirus-en-bebes-amamantados/

http://www.asociacionpsicologiaperinatal.es/2020/03/15/comunicado-de-la-asociacion-espanola-de-psicologia-perinatal-en-relacion-a-la-situacion-actual-por-coronavirus-en-embarazo-y-lactancia/