D’emocions ni han de tots colors. Sovint sentim parlar d’emocions positives i negatives, una divisió molt generalitzada encara que no la podem considerar correcte (ni saludable!). Hauríem de parlar només d’emocions. Les emocions (totes) formen part de la nostra vida, del nostre dia a dia i per tant la clau resideix en aprendre a gestionar-les en comptes d’evitar-les.
És evident que n’hi ha d’agradables (o molt agradables!) i altres que, en canvi, ens desperten malestar i les vivim com a desagradables. Parlem dons d’emocions en general, amb vivències diferents. I això és important tenir-ho en compte doncs un dels punts clau és acceptar qualsevol emoció i lluny d’afrontar-nos a ella, tractar d’alliberar-la i canalitzar-la de la manera més saludable possible.
A continuació repassarem alguns punts importants per a treballar la gestió emocional d’aquelles emocions que experimentem com a desagradables, per tal de ser capaços d’evitar que es converteixin amb emocions d’una intensitat desmesurada que pugui conduir-nos a determinats trastorns de l’estat d’ànim, alterant de manera significativa el nostre desenvolupament personal, social-familiar, acadèmic o laboral en la nostra vida quotidiana.
- No reprimeixis una emoció desagradable. Dona-li l’espai que necessita. Això implica deixar-la brotar i expressar-la però sense alimentar-la a traves de pensaments o idees que poden fer que la intensitat de l’emoció augmenti i acabi superant-nos.
- Observa-la i identifica-la. Posa-li nom. Intenta identificar que és el que estàs sentint per prendre’n consciència.
- Intenta identificar com es manifesta físicament aquesta emoció. Observa on la sents en el teu cos. Identifica les senyals físiques que, en el teu cas, s’associen a l’emoció que estas experimentant.
- Intenta identificar quins pensaments emergeixen amb aquesta emoció i sobretot quin estil de pensament desencadena. Sovint les emocions condicionen la nostra manera de pensar, i això pot tenir un impacte a l’hora de prendre decisions, per exemple. Identifica com estàs enfocant els teus pensaments i també si el contingut d’aquests t’ajuda a una vivència emocional saludable o bé et perjudica intensificant en excés l’emoció o bé propiciant que aquesta perduri massa temps.
- Identifica com et fa actuar aquesta emoció. Detecta com et comportes amb tu i amb el teu entorn quan et sents així. No et facis retrets però utilitza aquest auto-coneixement per actuar en conseqüència.
- Identifica com pots canalitzar-la de manera saludable. És important que aprenguem a donar-li l’espai a cada emoció i a cercar maneres de canalitzar adaptativament l’energia que aquesta mobilitza. L’art, o l’esport, per exemple poden ser algunes opcions, però cadascú ha d’explorar-se i descobrir quina és la millor manera de fer-ho.
- Posa en marxa conductes responsables. Sigues responsables en com et sents. La tristesa pot fer-nos pensar d’una manera més catastrofista i l’eufòria d’una manera més irresponsable. A vegades el nostre estat emocional no és l’idoni per a pensar en certes coses, prendre determinades decisions o dur a terme determinades accions o activitats.
Recorda. Observa’t, escolta’t, accepta’t i al final de tot, sigues compassiu i responsable amb tu mateix.
Pol Franco
Psicòleg i Neuropsicòleg
Col. 20.782