Quins dies, setmanes i mesos més estranys que estem vivint. El Covid a aparegut a les nostres vides per fer-nos trontollar l’existència.


Hem après a no fer plans a llarg termini, potser no tot és negatiu. Viure el present, aquí i ara, per si en el futur hi torna a haver un confinament, ha provocat que les persones tinguin ganes de socialitzar-se més, pel si de cas. I el confinament, quins dies aquells, que van despertar la part més creativa que portem dins nostre. Com a societat ens vam haver de buscar opcions i espais on poder gaudir de la cultura, i en especial de la música.

Arran de veure que aquests mesos han sigut centenars els concerts, xerrades, espectacles que s’han retransmès per les xarxes socials, volia aprofitar-ho per fer-vos cinc cèntims de què és la musicoteràpia.

La musicoteràpia, com a definició bàsica, pretén i està demostrat, que millora les aptituds, l’estat anímic i psicològic de les persones; de qualsevol persona.

Habitualment, si sentim a parlar de musicoteràpia tendim a associar-ho a tractaments per a persones amb atencions especials o amb problemes conductuals. No és del tot errònia fer aquesta associació, però personalment, crec fermament en què la musicoteràpia serveix per poder ser aplicada en qualsevol persona. De fet, per experiència personal, considero la musicoteràpia com una eina a la qual tots i totes ens hauríem de dedicar uns minuts al dia. Realment funciona poder tenir un breu moment dins del dia a dia per poder escoltar i gaudir d’aquella cançó que tant t’agrada i t’emociona, escoltar un disc, un vinil, posar-nos aquell vídeo d’una actuació musical que ens hagi marcat, ens ajuda a afrontar la nostra rutina d’una manera molt més positiva que si no tinguéssim aquest hàbit.

Havent crescut amb la música des de ben petita, i després d’haver viscut en primera persona multitud de concerts de cant coral i concerts de música en viu tant com a espectadora com a treballadora (des del 2009 sóc fotògrafa freelance de música en viu) puc constatar que la música ens fa millors persones i ajudar a connectar amb les persones que ens envolten.


La Musicoteràpia és una eina que ens permet obrir-nos a múltiples estímuls sensorials que ens envolten. Ens ajuda a crear i mantenir viu el nostre interès per les arts, per allò que realment ens mou o ens transporta a sentiments principalment de plaer i d’estar bé amb nosaltres mateixos i amb les persones que tenim al voltant.


D’altra banda la musicoteràpia tant en infants com en persones amb algun tipus de trastorn, ajuda a :

  • Millorar el rendiment corporal i motriu.

  • Millora l’equilibri emocional, físic i psicològic.

  • Afavoreix l’externalització de problemes com l’ansietat, pors, fòbies o inseguretats.

  • Millora la percepció i la comunicació.

  • Ens apropa als nens que se senten distanciats: autisme, TDAH, síndrome de Down, etc.


Per tot plegat, m’agradaria que la part positiva de tota aquesta situació actual fos el fet d’aprendre a valorar més les arts i a aprendre que ens poden molts beneficis en el nostre dia a dia.


Natàlia Virgili Riera

Música, musicoterapeuta i gestora cultural