Molts cops hem sentit a parlar que el fet d’ escoltar música durant l’embaràs té molts benefices per al futur nadó, I és ben cert. Però poques vegades o poster mai, hem sentit a parlar dels beneficis que aporta a les mares el fet d’escoltar música durant aquesta etapa tant important i transformadora.


Si bé és cert que son molts els estudis que fan referència els beneficis de la percepció musical durant l’embaràs, si que cal tenir en compte diversos factors.

 

  • D’una banda s’ha de tenir en compte la sobreestimulació de la mare per tal de no provocar l’efecte oposat al desitjat. Queda palès que l’objectiu d’aquestes sessions és el d’aconseguir el benestar de la mare, i de retruc el del nadó, però cal prendre consciència del moment en què es realitzen, “l’aquí i ara” per tal d’observar si s’estan assolint els objectius plantejats o si cal reconduir la sessió.
  • Qualsevol sessió de musicoteràpia és canviant i molts cops implica improvitzar durant el moment mateix en què s’està desenvolupant. Aquest canvi implica que la musicoterapeuta sigui àgil i hàbil a l’hora de proposar una altra activitat de manera ràpida i en què no es perdi el fil conductor de la sessió.
  • És evident que un ambient musical i sonor òptim que aporti a la mare una estímuls positius que reforcin la seva salut física i mental en aquest mesos d’embaràs és un element important pel desenvolupament i per a l’equilibri del seu estat més emocional.
  • Quan escoltem música que ens agrada i que ens transporta a moments viscuts que han sigut positius en un moment determinant de la nostra vida, la serotonina, el neurotransmissor molt vinculat amb la “felicitat” i el plaer es disparen, fet que aporta tant a la mare com al nadó que ha de néixer, un estatus anímic positiu, relaxat i optimista.
  • La música en dones embarassades també ajuda a enfortir les capacitats físiques i motrius mitjançant diferents exercicis i tècniques receptives i actives, es treballen aspectes com la respiració, el moviment, l’educació corporal i el coneixement del propi cos, a l’hora de donar les eines per afrontar el moment del part.

 

Recorda, si vols més informació sobre la musicoteràpia, i com aquesta pot ajudar-nos davant de diferents situacions vitals, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres, t’informarem i resoldrem les teves inquietuds i dubtes encantats.


Natàlia Virgili Riera

Música i musicoterapeuta