.

La metilació és un procés bioquímic crucial en la salut mental. Quan la metilació falla, hi ha problemes amb l’eliminació d’hormones i neurotransmissors tan importants com la dopamina, la noradrenalina, l’adrenalina, la histamina i els estrògens. Molts dels tòxics ambientals s’eliminen també per aquesta ruta.

Durant la metilació fabriquem una molècula fonamental que s’anomena S-Adenosil metionina (SAME) que és el donador de grups metil. Aquest SAME també és necessari per a la síntesi de neurotransmissors com la serotonina, la melatonina, la dopamina i l’adrenalina. Per tant, en l’equilibri de la síntesi i eliminació de neurotransmissors, el cicle de la metilació és un factor transcendental.

Per saber com metilem s’ha de mesurar els valors en sang de l’homocisteïna. Quan aquest aminoàcid s’acumula vol dir que aquest cicle està bloquejat i per tant no podem sintetitzar suficient SAME..


Com pot afectar tot plegat en el nostre estat mental i psicològic?

Un dèficit en la metilació pot produir trastorns obsessius, la persona sol ser molt perfeccionista, auto-exigent, tolerar malament l’estrès i presentar dificultats per a regular-lo en el seu dia a dia. També poden aparèixer problemes d’al·lèrgies,  mala gestió dels estrògens.

En part aquesta capacitat de metilar està condicionada per polimorfismes genètics que són una alteració en una sola base del genoma que ens generarà una proteïna no tan eficient. Això es tradueix en el fet que, aquesta metilació, ens anirà més lenta de base.

El motiu més habitual pel bloqueig de la metilació és per manca de vitamines del grup B, especialment l’àcid fòlic (vitamina B9), metilcolbalamina (vitamina B12), riboflavina (vitamina B2), Piridoxal-5-fosfat (la vitamina B6) i la betaïna. Aquest és un dels motius de la importància de les vitamines del grup B en la salut mental. Segurament les persones que tenen una metilació lenta genèticament necessitaran vitamines del grup B ja directament metilades per tenir un bon rendiment en el seu cicle.

També la pol·lució, especialment l’acúmul metalls pesants, ens frenen el cicle; per tant evitar el màxim que puguem fonts d’aquests agents contaminants també és important. La inflamació pot ser un altre fre, per tant, mantenir un estil de vida saludable, ens pot ajudar a millorar-lo.

Finalment, tenim el magnesi com a cofactor del SAME, indispensable perquè un cop funcioni el cicle, aquest pugui ser efectiu en metilar hormones, neurotransmissors i tòxics.
Per tant, potenciar el consum de vegetals frescos, cereals integrals, fruits secs, carn, peix i ous de qualitat que ens aportin totes aquestes vitamines i magnesi, ens pot ajudar a mantenir aquest cicle en marxa i gaudir d’una millor salut mental.


Si tens ansietat, toleres malament les situacions estressants, et molesten els sorolls, la llum excessiva, dorms malament, tens contractures, regles doloroses i et surten èczemes en èpoques de més estrès, probablement un suport a la metilació t’ajudarà a mitigar tots aquests problemes.


Tòfol Talaverón Planas

Farmacèutic i Psiconeuroimmunòleg

Col. 8.084