Com ajudar els infants davant la mort? Punts importants a tenir en compte

COM AJUDAR ELS INFANTS DAVANT LA MORT.

La mort d’un ésser estimat en la infantesa pot ser un tràngol molt complicat. Pels més petits, no només és una pèrdua a nivell físic, sinó que pot suposar diverses variacions significatives en el seu dia a dia.

Entre aquestes variacions destaquen:

  • 1. Pèrdua i canvi en la identitat personal, doncs es modifiquen rols familiar
  • 2. Pèrdua de seguretat, a nivell emocional i físic
  • 3. Pèrdua del sentit de la vida, doncs poden canviar o revaluar fites o objectius vitals

El millor que podem fer en aquests moments és ser el màxim de sincers (adaptant el nostre discurs) i ajudar-los en el procés de dol, fent-los entendre què significa una pèrdua i escoltant quina és la seva forma d’enforntar-se a la mort.

La seva via d’expressió sol ser comportamental o emocional, provocant reaccions a nivell físic i de conducta que poden no ser habituals, o bé canvis i aparició de pensaments que no esperem.

És important permetre que sentin i diguin què els passa, i que els acompanyem amb totes les reaccions que pateixin des de la tolerància, el respecte i l’acompanyament. Si la pèrdua per nosaltres també és vital, caldrà buscar una persona de seguretat per als més petits, amb qui sàpiguen que hi poden parlar i comentar qualsevol dubte, inseguretata, preocupació (…) que els pugui sorgir. Tenir aquesta figura és clau en tot procés de dol.

Per últim, i no menys important, és que, si sempre ens considerem com a models pels nostres fills, en un dol ens hem de permetre seguir sent aquesta figura. Si expliquem què sentim i no amaguem emocions, segurament ajudarem als menuts a que s’entenguin a ells mateixos, guardant sempre aquells sentiments més intensos i dramàtics per a moments privats.

Si passats uns mesos, observem que els infants continuen tenint canvis no habituals o unes emocions excessivament intenses, caldrà tenir present que un dol es pot complicar i que, davant d’aquesta possibilitat, seria recomanable consultar a un especialista.

Poc a poc, l’emocionalitat i els sentiments perden importància ja que l’equilibri es restableix progressivament, donant pas a emocions i records d’una valència més positiva que es viuran emocionalment d’una manera saludable.

Judit Trench

Psicòloga Infanto-Juvenil i conductora de grups de suport en el dol

Col. 21.821

Post Tags
About Author: CarmeB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

 

Share This