La Teràpia Gestalt

Gestalt

La teràpia Gestalt està situada dins de la Psicologia Humanista, que és un corrent que neix dins de la Psicologia del S. XX on aleshores predominaven el conductisme i el psicoanàlisi. Tant el psiquiatre Fritz Perls, com la seva dona i psicòloga Laura Perls i el sociòleg Paul Goodman van ser els seus principals precursors. Avui dia, el psiquiatre xilè Claudio Naranjo, antic alumne de Fritz Perls, és qui porta el seu testimoni i qui l’ha seguit desenvolupant.

Què és la Teràpia Gestalt?

La Teràpia Gestalt és una síntesi coherent i creativa de corrents filosòfics i terapèutics d’orient i occident, un abordatge terapèutic i una actitud de vida. És una teràpia centrada en la persona, per tant, qui acudeix a la consulta del terapeuta decideix, i per tant es responsabilitza, del seu propi procés. Els terapeutes acompanyem i facilitem que això ocorri.

Hi ha moments vitals en els quals no reconeixem els nostres propis recursos per atendre i/o resoldre algun conflicte, ja sigui amb nosaltres o en relació. La Gestalt creu que cada persona té els recursos necessaris per a això, havent-hi situacions i moments en que les circumstàncies ens impossibiliten veure’ns amb claredat.

Parteix de tres principis bàsics:

  1. Presència: romandre en l’aquí i l’ara. Entrenant l’atenció plena del que ocorre en el present.
  2. Adonar-se: reconèixer l’obvi, validar-ho i acceptar-ho com a part de nosaltres, sense judici. Tant a nivell mental, el que es pensa, com a a nivell emocional, el que se sent, com a nivell corporal, on se sent.
  3. Responsabilitat: fer-se càrrec de la pròpia vida, responsabilitzant-se del que es fa, es pensa i es sent. Confronta l’actitud de culpar a l’altre, al món o a la vida mateixa de tot allò que ens ocorre.

Una altra de les premisses de la Gestalt és que allò que no està resolt torna a aparèixer, potser d’una altre forma, amb una altre persona, en un altre lloc o sota altres circumstàncies. Això pot fer-se present en forma de limitació, automatisme, conflicte, bloqueig, malestar (…), i ens posa davant l’oportunitat de tancar-ho des de l’aquí i l’ara.

Quin és el paper del terapeuta en la gestalt?

El terapeuta gestalt és el seu propi instrument de treball, havent viscut el seu propi procés d’auto-coneixement i mantenint-se constantment en supervisió. Des d’aquest lloc, més transparent i conscient, es posa en disponibilitat d’acompanyar part del camí de l’altre persona.

Es tracta d’una teràpia viva, experiencial i dinàmica, que evoluciona al compàs del procés de cada persona. Per això, per entendre-la plenament cal viure-la.

Frits Perls afirmava que la Teràpia Gestalt “és massa valuosa per reduir-la exclusivament a l’àmbit terapèutic”.

Article redactat per Koldo Salguero Torre
Diplomat en Terapia Gestalt
Professional col·laborador al Centre de Psicologia Carme Bosch
About Author: CarmeB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

 

Share This