Què és la psicologia perinatal?

La Psicologia Perinatal és aquella branca de la psicologia que treballa durant el moment vital en que una persona es planteja la maternitat / paternitat, així com tot el que implica aquest procés fins al part i l’establiment del primer vincle entre el nadó i el pare / mare. Per tant, la psicologia perinatal és aquella disciplina que realitza tasques de suport, assessorament i acompanyament durant el procés de paternitat / maternitat, des del plantejament inicial i la concepció fins al post part i puerperi, passant per fases com la gestació i el part, i donant especial importància al vincle que s’estableix entre el nadó i la mare, així com el rol del pare en aquest important procés.

L’objectiu de la psicologia perinatal és fonamentalment preventiu, així com motivador d’un estat de salut psíquic equilibrat i sa en el context d’un procés que comprèn un període de grans canvis personals i familiars, amb repercussions significatives tant a curt com a llarg termini. Aquest procés no només comporta canvis importants a nivell fisiològic, si no que afecta a l’estat psíquic i emocional dels progenitors.

Quin és el paper del terapeuta en aquest procés de maternitat / paternitat?

L’objectiu principal és el d’afavorir el benestar emocional del sistema familiar, així com prevenir i intervenir davant de situacions i/o possibles dificultats.

La importància de rebre un bon acompanyament en l’àrea perinatal, sobre tot en situacions difícils, facilitarà no només el desenvolupament d’un bon vincle entre la mare, el pare i el nadó, sinó que per altre banda contribueix a establir i consolidar les bases d’una estructura psíquica saludable en el context d’un sistema familiar.

Quins problemes treballa un terapeuta perinatal?

– Dificultats associades a les fases de pre-concepció i concepció

– Ansietat i por durant l’embaràs i/o del part

– Alteracions anímiques durant l’embaràs i/o puerperi

– Dificultats en consciència i integració del part i/o cesària

– Problemes psicològics secundaris d’un part o cesària traumàtic

– Problemes durant el post-part: tristesa, por, angoixa, desil·lusió, adaptació,…

– Problemes emocionals per mort gestacional i/o perinatal o avortament

– Dificultats durant la primera criança

– Dificultats en establir un vincle adaptatiu i sa amb el nadó

– Problemes de parella associats als canvis implícits en el procés de maternitat / paternitat