-
S’apropa una de les festes més divertides de l’any però que, a la vegada, pot reactivar o provocar pors lligades a fantasmes, foscor, sorpreses o, fins i tot a vegades, lligades a certs personatges.
-
.
-
Però, què és la por ?
-
.
La por és una reacció fisiològica dissenyada pel nostre cos per escapar o afrontar situacions de perill i amenaça, bé sigui immediat o bé potencial. Però cal diferenciar aquesta acció, normal en els éssers humans, de les fòbies.
-
.
Una fòbia es produeix quan no hi ha cap indici que justifiqui la por, o bé aquesta és excessiva. És a dir, quan la situació no succeeix o bé veiem l’estímul que, sense ser realment perillós, produeix en nosaltres aquesta reacció de por. Normalment sol anar acompanyada d’ansietat i angoixa.
-
Pot ser habitual que els infants tinguin pors i fins i tot fòbies (lligades a les etapes vitals) però aquestes només representen un problema quan aquesta por o fins i tot terror sigui desadaptatiu o bé si, amb el pas del temps, no desapareix gradualment.
.
-
Alguns consells que ens poden ajudar a treballar aquestes situacions són els següents:
-
.
-
-
1. No ridiculitzeu les pors, no els renyeu ni pretengueu que canviïn d’actitud.
-
.
-
-
-
2. Oferiu-los suport i analitzeu amb ells la situació racionalment, per veure que no hi ha perill.
-
.
-
-
-
3. Comuniqueu-vos amb ells i analitzeu junts la situació, per a poder afrontar-la conjuntament. Penseu que som MODELS per als nostres fills i filles.
-
.
-
-
-
4. Ajudeu a què ell mateix avaluï el nivell de por, i busqueu estratègies per a afrontar-lo (per exemple: veure que no hi ha perill, substituir pensaments negatius per positius…)
-
.
-
-
-
5. Si no us en sortiu, podeu demanar ajuda a un professional.
-
.
-
Esperem que, aquests petits consells, ajudin a evitar possibles pors que puguin sorgir durant aquesta festivitat que se’ns apropa!
-
-
.Feliç halloween i bona castanyada!
.
Judit Trench
Psicòloga Infanto-Juvenil
Col. 21.821