Les crisis d’ansietat (o angoixa) són episodis aguts d’ansietat que apareixen de manera brusca i generen altes dosis de malestar.

Els principals símptomes que solen manifestar-se en aquests episodis són: palpitacions, acceleració de la freqüència cardíaca (fins i tot sensació de bategs intermitents), sensació d’ofec (falta d’aire), opressió al pit, mal de cap i altres dolors localitzats (tensió muscular en zona cervical,…), dificultats per empassar, dolors i altres problemes digestius, sensació d’estar malalt, marejos, debilitat muscular en extremitats inferiors, pèrdua d’equilibri, sudoració excessiva, calfreds (suor freda), formigueig e extremitats o llavis i tremolors a les mans.

En el cas de les crisis d’angoixa és important ser conscient que els nostres pensaments juguen un paper crucial en el desenvolupament, manteniment i final d’aquests episodis.

Sovint, la crisi d’angoixa que desencadena els símptomes físics anteriors també sol provocar en nosaltres pensaments negatius del tipus: tindré un infart, podré el coneixement, cauré a terra, m’ofegaré, m’està sortint una malaltia greu, no podré superar aquesta situació, perdré el control, embogiré, faré el ridícul, que pensaran els altres,… Aquests pensaments intensifiquen la preocupació i reforcen l’angoixa.

A continuació us donem 5 claus per a gestionar els episodis aguts d’ansietat:

 

1. Recorda que les sensacions agudes d’ansietat només són l’exageració de les reaccions normals de l’estrès. L’episodi no és perillós, només molest i molt desagradable.

2. Fixa’t en el que li passa al teu cos en aquest instant, no pensis en el que podria arribar a passar. No anticipis! No sumis pensaments alarmants i catastrofistes. Treballa auto-instruccions i missatges que et permetin afrontar la situació.

3. Recorda que aquestes situacions les hem d’afrontar, no evitar. L’evitació sempre reforça el malestar i l’angoixa.

4. Redueix l’excés d’activació focalitzant la teva atenció en la respiració, fes-la conscient i voluntàriament respira de manera profunda i lenta.

5. Si els pensaments alarmants i catastrofistes t’envaeixen Distreu la teva ment amb visualitzacions agradables (imatges, records,…) o condueix la teva atenció cap estímuls no amenaçadors de la pròpia situació.

 

Neuropsicòleg i Psicòleg Clínic
Pol Franco

Col. 20.782